Error Of Time & Tense

Direction: Fill in the blanks with suitable forms of verbs by choosing the best out of four options given below each question. English Test For All Competitive Exam – 01

English Point
Learn Spoken English Easily

1. He…………the strange sound of the waves.

Was afraid of / Had been afraid at

Had afraid by  /Was afraid by

Answer – was afraid of

2. Meditation……….. in every part of the world.

Has useful/  Has been used

Has had use/  May have used

Answer – has been used

  1. Time and Tense-Present Tense
  2. Time and Tense-Past Tense
  3. Time and Tense-Future Tense

3. When we got home last evening we found that the guest…………

Have arrived       / Has arriving

is arriving            / Had arrived

Answer – had arrived

English Test For All Competitive Exam – 01

4. The Minister…………….on the petition before it was taken up for discussion.

Could sign          /  Signed

Had signed        /   Must sign

Answer – had signed

5. Lokesh was busy when we………….to see him.

Go/Went/Gone/Goes

Answer – went

6. Yesterday, the sun……….brightly.

Shone/Shining/Shine/Is shine

Answer – shone

7. She………..college last that day.

Was reaching/Reaching

Is reached/Reached

Answer – reached

8. It has been years since I…………..last him.

Had met/Met/Meet/Have met

Answer – met

9. Night came on and the room……….dark.

Is growing/Has grown/Grew/Will grow

Answer – grew

10. They had reached the railway station before the train………….

Had been left/Left/Was leaving/Had left

Answer – left

11. Raju………in several other states when he decided to work in Bhopal.

Had worked/Worked

Had been working/Working

Answer – had worked

12. The officer………….the car to speak to the driver.

Stops/Has stopped/Stopped/Had stopped

Answer – stopped

13. If I …………a doctor, I would serve the poor.

Am/ Had been/ Were/ Was

Answer – were

English Test For All Competitive Exam – 01

14. I…………..to the movies with some friends last night.

Have gone/Went/am gone/am going

Answer – went

15. You……….not hear the President’s speech.

Have/Has/Had/Did

Answer – did

16. The housewife………..the cakes burning and ran to switch off the oven.

Smell/Smells/Smelt/Smelling

Answer – smelt

17. I visit Shimla frequently; however I have never………Kufri.

Went to/ visited to/ been too/ been to

Answer – been to

18. While he was working at the construction site, the block of wood suddenly………his right shoulder.

Was hitted/ was hit/ had hitted /hit

Answer – hit

19. He told me that he……….the movie.

Is finished/was finished/had finished/not finished

Answer – had finished

20. Ram……….very polite at the moment, because he wants to make a good impression.

Was being/has been/is behaving/is being

Answer – has been

21. I………..hard to establish the validity of the theory from morning.

Have been trying/ had tried/ tried /am trying

Answer – have been trying

22. There………..any message from my teacher since she moved to the USA.

Isn’t/ wasn’t/ hasn’t been/hadn’t been

Answer – hasn’t been

23. It was said of Shivaji that he rarely……….more than three hours a day.

Sleeps/ is sleeping/ had slept /slept

Answer – slept

24. The engineers……….this bridge since last year.

Have repaired /had repaired

/ have been repairing /are repairing

Answer – have been repairing

25. I have………..Geeta for the past twelve years.

Know /knew/ known/ knows

Answer – known

26. I was washing my face as the insect…………quietly into the bedroom.

Crept/ creeps /was creeping/ has crept

Answer – crept

27. I can’t……….to know much about it.

Imagined/ imagine/ have imagined/ imagines

Answer – imagine

28. There will be a rush for seats when the train………..

Will arrive /arrived /is arriving /arrives

Answer – arrives

29. The mechanic………..the vehicle since this morning.

Repaired /repairing

has been repairing /will be repairing

Answer – has been repairing

30. Two years have passed since he……….here.

Has come/ come /came /had come

Answer – came

31. The old man could not remember where he…………his money.

Deposits /is depositing /had deposited /will deposit

Answer – had deposited

32. Just as in a family it is the willing cooperation of its members that……….happiness and contentment so is it in the larger family of the nation.

Brought /will bring/ brings /bought

Answer – brings

33. He has been living in Bhopal…….ten years.

For the last /since the last /since last/ from last

Answer – for the last

34. It………he is the most popular actor of this country.

Was so that admitted/Was admitted so that

Was so admitted that/Is so admitted that

Answer – is so admitted that

35. He overheard and all that his friend………..

Had commented /has comments

was commented /that has been commented

Answer – had commented

36. Last summer the students went to the village and……….farmers.

For helping the/To help

Helped the/Had to help the

Answer – helped the

37. I………..of him since he left this city.

Was never heard/Have never been heard

Had never been heard/ have never heard

Answer – have never heard

38. Since I………..charge he came here on at least eight occasions.

Had assumed/Assumed

Have been assumed/Had been assuming

Answer – had assumed

39. The servant……….house since 8 o’clock in the morning but my mother is not satisfied with her work.

Should be cleaning/Has cleaned

Has been cleaning/Has nicely cleaned

Answer – has been cleaning

40. If they……….about the lions they would not have decided to picnic there.

Had known/Knew/Did know/Were knowing

Answer – had known

41. The gypsies………..the village a few days ago.

Have left/Would have left/Left/Had left

Answer – left

 42. Please do not give him any……….

If his temperature would rise/If his temperature rises

Unless his temperature rises/No correction required

Answer – if his temperature rises

43. I did not like comments on my paper but I had no alternative……….

I have agreed for keeping quiet

I have to agree for keeping quiet

I have to agree to keep quiet/I had agreed to keep quiet

Answer – I had agreed to keep quite

44. Census reports in India have………trends in the sex ratios.

Voiced concerned over the declining

Voiced concern over the declining

Voiced concern by the declined

Voice concerned by the declined

Answer – voiced concern over the declining

45. As a professional economist he………..with the basic problems of Indian society.

Had been pre-occupied throughout

Was throughout pre-occupied by

Is pre-occupied throughout by

Was throughout pre-occupied

Answer – was through out preoccupied

46. Despite my efforts, they……….our requests.

Did not acceded by/Were not acceded to

Did not accede to/Did not acceded with

Answer – did not accede to

47. Would you……….some ice cream?

Like to have/Be liked having

Be liking to have/Liked to be loving

Answer – like to have

48. He didn’t know what happened as he………..

Was fallen unconsciously/Fell unconscious

Had fallen unconsciously/Had been unconscious

Answer – fell unconscious

49. Not to………of milk, even water was not available there.

Mention/Be mentioned

Have mentioned/Had mentioned

Answer – mention

50. No sooner did he…………me than he tried to run away.

Watch/Had watched/Watched/Watching

Answer – watch

  1. Noun-Competitive English Grammar
  2. Pronoun-English For Competitive Exam
  3. Nervous By English, Read It
  4. Adjective-English For Competitive Exam
  5. Verb-English Grammar For Competitive Exam
  6. Adverb-English For Competitive Exam
  7. Conjunction-Competitive English Grammar
  8. Question tag-Competitive English Grammar
  9. Narration-Direct-Indirect-English Grammar
  10. Active-Passive Voice-English Grammar
  11. Article-English For Competitive Exam
  12. Subject-Verb Agreement (Syntax)-Grammar
  13. Preposition- English Grammar
  14. धारा-प्रवाह अंग्रेजी सीखने के लिए 6 Tips
  15. Time and Tense-Present Tense
  16. Time and Tense-Past Tense
  17. Time and Tense-Future Tense
  18. 50 Basic Structures Of Spoken English
Share & Help Others
error6
fb-share-icon100
Tweet 20
fb-share-icon20
The best Personality Development Course For Kids
Competitive English Test -02 Error Finding

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *